onsdag 26 oktober 2011

Godaste grytan


Den här grytan med mungbönor kommer säkert bli en av våra nya favoriter. Jag tycker det är svårt att hitta bra recept med mungbönor som bas, men den här tar nog hem största vinsten.

MUNGBÖNSGRYTA

2,5 dl mungbönor
3 dl ris
5 dl vatten
1 msk smör/olivolja
1 tsk salt

2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
0,5 dl färsk riven ingefära
1 sk smör/olivolja
1 msk gurkmeja
1 msk garam masala
1 msk chilipulver
1 tsk kardemumma
1 msk malen koriander
svartpeppar
salt
Blandade grönsaker ex. blomkål, zucchini, broccoli
2 dl havregrädde

* Blötlägg mungbönorna över natten. Koka sedan i nytt vatten ca 20 min.
* Skölj och blötlägg riset ca 10 min. Häll av det i en sil och låt vattnet rinna av.
* Hacka under tiden lök och vitlök och fräs det mjukt i smör eller olivolja tillsammans med den rivna ingefäran.
* Tillsätt alla kryddorna (förutom salt och peppar) och stek några minuter till.
* Koka upp 5 dl vatten i en kastrull med 1 msk smör/olivolja och 1 tsk salt. Häll i riset och låt koka i ca 10-12 min på svag värme.
* Skär grönsakerna i lagom stora bitar och förkoka några minuter.
* Häll i mungbönorna, grönsakerna och havregrädden i en gryta, tillsätt lök- och kryddblandningen. Koka på svag värme i några minuter. Salta och peppra efter smak. Om man tycker att grytan blir för torr och vill ha mer sås, tillsätt lite vatten och lite mer utav kryddorna.

Servera med det kokta riset och gärna lite råkost. Smaklig måltid!

Inga kommentarer: