tisdag 3 april 2012

Vegetarisk festgryta och vitkålssallad


En gryta som jag verkligen rekommenderar, och som påminner om Flygande Jakob, är den här. Den vegetariska festgrytan hämtad ur "Pillans vegankokbok". Den spred fantastiska dofter i hela huset och vi åt den med förtjustning. Till och med Milian tyckte om den, han fick den mixad utan salt.
Vegetarisk festgryta
4 portioner
1 gul lök
1½ dl purjolök
200 g färska champinjoner
1 röd paprika
1 grön paprika
2 äpplen
1 vitlöksklyfta, pressad
1 dl riven morot
1 msk olja
1 tsk curry
1 tsk senap
3 dl grönsaksbuljong
3 msk tomatpuré
2 msk bovetemjöl
lite vatten
2 dl sojagrädde
1 tsk oregano
jordnötter
1 banan
salt och peppar efter smak
Hacka lök, skiva purjolök och champinjoner, skär paprika i mindre bitar. Skala och riv äpple grovt. Fräs lök, purjolök, champinjoner, vitlök, morötter och äpplen i olja. När löken mjuknat tillsätt curry, senap, buljong, tomatpuré och mjölet upplöst i lite vatten.
Sojagrädde och oregano tillsätts och grytan får koka ihop några minuter.
Strax innan servering tillsätts jordnötter och bananskivor. Servera med ris.
Till grytan serverade jag en väldigt enkel vitkålssallad. Väldigt järn- och c-vitaminrik.
Jag tog en lagom stor bit vitkål som jag körde i matberedaren tills den blev finhackad. Sen tillsatte jag en hackad apelsin och en stor näve sultanrussin. Busenkelt!

Inga kommentarer: