tisdag 3 april 2012

Surdegsbröd och morotssoppa

Häromdagen bakade jag surdegsbröd på färdig surdeg. Jag har i flera omgångar tidigare provat att göra egen surdeg, men jag lyckas alltid att glömma bort den. Den här gången köpte jag färdig som numera finns i mejerihyllan. Härligt! För den som älskar surdegsbröd och nybakat. Det tog mig flera timmar att baka detta fantastiska bröd, men det var verkligen värt det. Så nu drömmer jag om en Kitchen Aid så att jag kan baka bröd i mängder!
Till det härliga brödet slängde jag snabbt ihop en morotssoppa. Ca 1 kg morötter, två palsternackor som jag hade skurit i mindre bitar. Två grovhackade gula lökar, en bit finriven ingefära, en liter vatten, två buljongtärningar, en deciliter röda linser (för proteinets skull) och lite rapsolja. Jag fräste löken, grönsakerna och ingefäran en stund, hällde på vattnet och lade i buljongtärningarna. När soppan hade börjat koka slängde jag i de röda linserna. Sen fick allt koka tills grönsakerna och linserna blivit mjuka. Och slutligen mixades den slät. Lite svartpeppar och salt och sen var det klart. Jag serverade soppan med soja yoghurt och lite grönt.

Inga kommentarer: