söndag 1 april 2012

Grön månad

April ska bli vår hälsomånad. Fokus ligger på vegetarisk och vegansk kost, men även inslag från raw food. Igår lagade jag en jättegod paj med glasnudlar i vinägrett. Receptet hittade jag i "Pillans vegankokbok", en av mina favoritkokböcker. Jag har velat göra den här maträtten i nästan sex år, men nu var det äntligen dags. Den blev en aning stark för min smak, så nästa gång tar jag mindre utav harissan.



Paj med glasnudlar
4 portioner

Pajdeg:
1 dl rågsikt
½ dl sojamjöl
1½ dl lantvetemjöl
1/4 tsk örtsalt
½ dl olja
2 msk vatten
2 msk sojamjölk

Blanda alla mjölsorterna med örtsalt. Finfördela oljan i mjölet till en gryning massa. Tillsätt vattnet, sojamjölk och arbeta ihop till en deg.
Låt degen kallna minst 1 timme.
Smörj en pajform med lite olja. Tryck ut pajdegen så att botten och kanterna täcks.
Grädda pajskalet i 200 grader i 10-15 minuter. Låt svalna.

Fyllning:
50 g glasnudlar (mungbönsnudlar)
2 morötter, i slantar
400 g kidneybönor, kokta
2 tomater, hackade
1 rödlök, finhackad

Vinägrett:
3 msk rapsolja
1 msk citronolivolja
3 msk vitvinsvinäger
1 msk koriander, mald
1 tsk grönsaksbuljongpulver
1 tsk harissa (finns i utländska butiker/utländska hyllan i affären)
2 tsk salt
svartpeppar efter smak
4 dl sojayoghurt, naturell

Koka nudlarna enligt anvisningarna på paketet. Klipp nudlarna i 2 cm långa bitar.
Blanchera morötterna (koka i nån minut). Blanda morötter, nudlar, kidneybönor, tomat och rödlök.
Gör i ordning vinägretten genom att blanda alla ingredienserna utom sojayoghurt. Häll vinägretten över grönsaksblandningen och låt dra i kylen i 20 minuter. Smaka av och krydda mer om det behövs.
Fördela grönsaksblandningen i pajskalet. Servera pajen kall tillsammans med sojayoghurt.

Inga kommentarer: